Over Lanting reizen

Lanting reizen is een hecht familiebedrijf. De geschiedenis gaat terug tot 1939 toen Freek Lanting zijn eerste bus kocht. Voor 500 gulden kocht hij een 16/persoons busje. Met het vervoeren van arbeiders naar de ontginningsvelden in Drenthe en later het vervoer naar verschillende fabrieken in opdracht van de gemeente Emmen werd tot ver in de jaren 60 een goede boterham verdiend.

Oorlog

Toen de Tweede wereldoorlog uitbrak werd besloten de bus te verbergen en hem niet op te geven bij de verplichte inventarisatie, want Freek wilde niet zomaar zijn bus afgeven. Na een anonieme tip over de verbergplaats werd de bus alsnog in beslag genomen door een bevriende garagehouder die de Duitsers wijsmaakte dat de bus niet meer te repareren was.  Het bedrijf werd na de oorlog uitgebreid met 5 bussen. De eerste echte grote touringcar werd in 1949 aangeschaft. Deze bus had plaats voor 46 personen. In 1955 werd voor het eerst een meerdaagse reis gemaakt naar het buitenland. In het begin van de jaren 60 groeit het bedrijf, mede door een sterke groei van groepsvervoer, door naar 20 wagens. Het bedrijf bleef groeien. 

Groeien

Inmiddels is het alweer ruim 30 jaar geleden dat Jaap Lanting stukje bij beetje de zaak overnam. Het werk binnen Drenthe werd werk binnen Nederland en uiteindelijk door heel Europa. De tijd stond ondertussen dus niet stil en Lanting reizen daarmee ook niet. Als een van de eersten in Nederland verkregen we het Keurmerk Busbedrijf en we zijn sinds 1998 ook NEN-ISO 9002 gecertificeerd.

Overname

Op 1 januari 2003 neemt Jaap Lanting de belangen van zijn broer Henk Lanting over. Waar ooit Henk en zijn jongere broer Jaap hun eigen visie op het reizigersvervoer hadden en ieder zijn eigen weg ging, daar smolten die gedachten nu toch weer naadloos ineen. Hoewel de bedrijven onder hun eigen naam verder blijven draaien, is het nu toch weer één grote overkoepelende maatschappij. Inmiddels hebben sinds 1 januari 2010 de zonen van Jaap, Nick en Jeff, Lanting Reizen overgenomen.      

Lanting Reizen tegenwoordig                    

Met ruim 90 medewerkers en 52 touringcars timmeren we hard aan de weg om onze goede naam hoog in het vaandel te houden. Dit alles en het feit dat we een hecht familiebedrijf zijn, onderstreept onze degelijke instelling des te meer. Tegenwoordig verhuren we bussen, maken we groepsreizen door heel Europa, onder meer Parijs, Londen en Berlijn en maken we dagreizen voor onder andere scholen, bedrijven, zorginstellingen en verenigingen. Benieuwd naar de volledige geschiedenis van Lanting Reizen?

De afgelopen jaren hebben een knappe groei gerealiseerd in een lastige sector met geringe winstmarges. Om dit in de toekomst te blijven doen is het belangrijk om te blijven vernieuwen en te innoveren. Op deze wijze kunnen we nog meer efficiency binnen de organisatie realiseren en tijd vrij spelen voor een optimalisering van de klantbeleving. Hiervoor hebben wij externe ondersteuning ingeschakeld om vooral op procesmatig (operationeel en financieel) vlak te ondersteunen. Dit ten einde de verdere professionalisering te realiseren.
In het kader van deze organisatie-innovatie hebben wij een KEI subsidie toegekend gekregen van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN). Deze subsidieregeling wordt medegefinancierd door de Europese Unie, Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en de provincies Drenthe, Fryslan en Groningen.
Het beoogde resultaat van het project is om nog sneller en beter te kunnen reageren op veranderingen in de bedrijfsomgeving en interne ontwikkelingen. Het doel is het systematisch vertalen van de strategie naar bedrijfsprocessen, gevolgd door het monitoren en evalueren van deze processen. Dit ten einde een optimale lerende organisatie te creëren die klantbeleving hoog in het vaandel heeft staan.