Geschiedenis Lanting Reizen

Hendrik Lanting

Hendrik Lanting werd in 1880 geboren als zoon van een klompenmaker. In 1914 gaat hij aan de slag in een fietsenzaak in Noordbarge. In 1920 krijgt Hendrik Lanting het aanbod om de rijwielzaak van Johannes Thedinga, de fietsenmaker waar hij werkzaam was, over te nemen. Een aanbod dat Hendrik dankbaar aannam. Al vrij snel koopt hij een luxe auto die als taxi in wordt gezet, het begin van het personenvervoer van Lanting Reizen.

De eerste bus

Freek Lanting, de zoon van Hendrik, begon op 14-jarige leeftijd in de zaak van zijn vader. Rond 1938 stelt Freek voor het bedrijf uit te breiden met een autobus. In 1939 werd de eerste bus aangeschaft, een Chevrolet uit 1934. De bus had 18 zitplaatsen en kostte 500 gulden. Met de eerste bus werd vooral werkverschaffing gereden. Dit duurde echter niet lang. De Tweede Wereldoorlog brak uit. De bus werd verstopt om inbeslagname te voorkomen. Freek werkte noodgedwongen in de fietsenzaak van zijn vader.

Oorlog

Na de oorlog werd een nieuwe start gemaakt. De vergunningen voor de taxi’s werden met firma Smit omgeruild voor het rijden van een bus want er was genoeg werk. Tijdens de oorlog werden kinderen uit het westen ondergebracht in Drenthe. Deze kinderen werden na de oorlog terug naar huis gebracht.

Henk Lanting was 17 jaar toen hij zich bij zijn vader voegde in het bedrijf. Twee jaar later volgde zijn jongere broer Jan. Hij werd de man die het onderhoud van de bussen verzorgde.

Meer busvervoer

Henk Lanting wilde echter graag een sterkere concentratie op het busvervoer. De eerste stap daar naar toe werd in 1957 gezet. De fietsenpomp en de benzinepomp werden verkocht aan een oom en een zwager. In 1968 werd de komst van Henks jongste broer Jaap in het bedrijf toegejuicht. Niet veel later opende Addie, de enige dochter van Freek Lanting, een reisbureau.

Henk Lanting en Lanting Reizen 

Niet iedereen voelde zich binnen het grote geheel even gelukkig. Na 1970 werd het grote geheel opgesplitst in meerdere zelfstandige onderdelen. Jan begon een garage in 1971. Henk Lanting en broer en zus Jaap en Addie hadden beide verschillende ideeën over de koers die de Lantings moesten gaan varen. In 1975 werd besloten het oorspronkelijke bedrijf op te splitsen in twee zelfstandige takken, reisbureau Henk Lanting en Lanting Reizen. Ze werden concurrenten, maar groeiden beide.

Reisbureau Lanting

Ook Jaap en Addie besloten uit elkaar te gaan. Addie ging verder met haar reisbureau, Toerkoop Reisbureau Lanting, Jaap met het touringcarbedrijf Lanting Reizen. Bij Lanting Reizen doet de vierde generatie zijn intrede. In 1995 kwam Jaaps zoon Jeff in het bedrijf als technische man. Vier jaar later volgde ook Nick, die het commerciële gedeelte voor zijn rekening nam.

Uitbreiding

In 1997 werd een nieuwe vestiging van Lanting Reizen geopend in Hoogeveen. hier werd het grootste gedeelte van de bussen ondergebracht en werden de bussen onderhouden. Het hoofdkantoor bleef nog in Klazienaveen. Rond 2000 waren er vijf bedrijven die de naam Lanting droegen. Vier daarvan in Klazienaveen; Lanting Reizen (met een nevenvestiging in Hoogeveen), Tourkoop Reisbureau Lanting, Henk Lanting en autobedrijf Lanting.

De afzonderlijke onderdelen smolten langzaam weer samen tot een bedrijf. De eerste stap werd gezet toen de twee touringcarbedrijven werden samengevoegd. Lanting Reizen nam Reisbureau Henk Lanting over wegens een moeilijke periode van het reisbureau. Jaap werd baas over het busgebeuren.

In 2007 werd het nieuwe hoofdkantoor in Hoogeveen geopend. Ook het reisbureau keerde terug bij de familie. Addie ging naar haar neven Jeff en Nick en bood hen het reisbureau aan. In 2010 werden zij het eens en kreeg het een nieuwe naam: VakantieXperts Lanting.

Nieuwe tijden

In dezelfde periode dat Jeff en Nick het reisbureau overnamen, besloot Jaap Lanting zich uit het bedrijf terug te trekken. Zijn zonen zijn vanaf dat moment de vaandeldragers van Lanting Reizen. En Jaap? Jaap doet het iets rustiger aan, maar is nog steeds elke dag trouw op kantoor. Tegenwoordig telt Lanting Reizen bijna 100 medewerkers en 52 touringcars. Kenmerkend voor ons familiebedrijf is dat we veel loyale personeelsleden hebben. Veel van onze oproepkrachten zijn al jaren chauffeur bij Lanting Reizen. Daar zijn we trots op!