Rolstoelvervoer

Rolstoelbussen zijn bussen welke speciaal zijn ingericht voor groepen met deelnemers die minder mobiel of rolstoel gebonden zijn. Deze zogeheten liftbus beschikt over een hydraulische lift (maximaal hefvermogen = 350 kilo) waarmee de rolstoelpassagier met behulp van de chauffeur in de touringcar wordt gereden. In de touringcar wordt de rolstoel met speciale klemmen veilig vastgezet. Ook mensen die minder mobiel zijn, maar niet gebonden zijn aan een rolstoel, kunnen gebruik maken van de lift.

Indeling bus                                                   

Een rolstoelliftbus kan maximaal 10 rolstoelen vervoeren. Houdt u er echter rekening mee dat er voor het gebruik van de lift 1 tweepersoonsbank moet worden verwijderd uit de bus en dat voor elke te vervoeren rolstoel nog eens een tweepersoonsbank uit de bus verwijderd moet worden.

Voorbeeld: 6 rolstoelers betekent:
50 zitplaatsen -2 zitplaatsen (de bank die verwijderd wordt i.v.m. liftgebruik) -12 (de 6 banken waar de rolstoelen komen te staan) = nog over 36 zitplaatsen + 6 personen in rolstoelen.
In dit voorbeeld kunnen er dus maximaal 42 personen meereizen in de bus.

Bovengenoemde indeling geldt alleen voor normale rolstoelen (standaard- of kinderrolstoelen). Dit geldt dus niet voor elektrische rolstoelen, of rolstoelen met afwijkende maten. Deze nemen aanzienlijk meer ruimte in, waardoor minder
zitplaatsen beschikbaar blijven.

Onze rolstoelliftbussen zijn flexibel qua indeling en worden voor elke rit aangepast aan het type en aantal te vervoeren rolstoelen. Daarom verzoeken wij u vriendelijk om uiterlijk 5 werkdagen voor de reis het volgende door te geven: 

  • Hoeveel “normale” rolstoelen gaan er in de bus mee?
  • Zijn er ook elektrische rolstoelen bij en zo ja, hoeveel?
  • Zijn er qua afmetingen ook bijzondere rolstoelen bij? (bijvoorbeeld iemand met de benen recht naar voren, een extra brede of een
  • rolstoel met zuurstoftanks)
  • Zijn er ook bijzondere rolstoelen bij met afwijkend vastzetmateriaal en zo ja, beschikt deze persoon eventueel ook over
  • Eigen vastzetmateriaal en zo ja wordt dat dan ook meegenomen?

Bovenstaande vragen hebben alleen betrekking op de rolstoelpassagiers die tijdens de busreis ook in de rolstoel worden
vervoerd en niet op de passagiers die overstappen op een gewone stoel en hun rolstoel als bagage onderin de bus mee
nemen.

Voor de inzet van een rolstoelliftbus vragen wij een toeslag. Neem hiervoor contact op met Lanting reizen. Scootmobielen kunnen niet mee in de bus of de bagageruimte. Sportrolstoelen kunnen wel in de bagageruimte, maar kunnen niet worden vastgezet in de bus.